Tjeckien – ett vinland
Romare eller Kelter
Kelterna var troligtvis de första som började odla vin i vår region. Vin i vårt territorium förknippas med romarna, speciellt den romerska legionen av Kejsar Marcus Aurelius, som hade en bas i närheten av Mušov i Södra Moravien under andra halva 2:a århundradet e.Kr.
Det stora Moraviska imperiet
Vinodling och vinframställning ä ren förlängning från de slaviska bosättningarna under det stora Moraviska imperiet under 800 och 900-talet e.Kr, varav vinet och nådde Tjeckien. Vid den tiden användes vinet mestadels i ceremonier som är relaterat till spridningen av kristendom.
Guldåldern
De första skrifterna som omnämner vin är klosterkrönikor och dokument från tjeckiska monarker. När man pratar om guldåldern av vinodling i både Moravien och Böhmen så refereras det oftast till perioden från 1300-1500 talen, när ett antal byar och kloster omgavs av vinodlingar. Utvecklingen av vinodling tillskrivs ofta till den Böhmiske kungen och Helige Romarikets Kejsare Charles IV. Våra viner hade redan på medeltiden ett gott namn, de levererades ofta till både adeln och borgarna. Intresset för våra viner fans även utanför våra gränser och levererades ofta även till Polen och Kejsarens hov i Wien.
Nedgången av vinfälten och deras återuppbyggnad
Likt övriga Europa så skadades vinfälten svårt av vinlöss i skiftet mellan 1800 och 1900 talet. I början på 1900 talet hade vinfältens område sjunkit till så lågt som 3800ha. I slutet av 1800-talet startades specialiserade skolor för vin, till exempel i Valtice 1873, i Mělník 1882 och i Bzenec 1885. 1907 var första gången vinodlarmagasinet ”Vinařský obzor“ såg dagens ljus.
Under den första halvan av 1900-talet så började vinodlingen i tjeckien återigen att expandera. Under andra halvan av 1900-talet ,under kommunismen, ökade vingårdarna till 14’000ha, avkastningarna ökade och maskinellt arbete introducerades till vingårdarna. Nya druvsorter utvecklades också som till exempel Pálava, Aurelius, Moravisk Muscat och André. Dock vid den här tidpunkten så var vinproduktionen fokuserad mestadels på kvantité.
Vinlagen och Europeiska unionen
Fortsatt utveckling av vinodling skedde I slutet av 1900-talet. Återlämnandet av vingårdar och privatisering ledde till förnyelse av familjevingårdar tillika uppkomsten av nya företag. Stora förändringar kom i samband med den nya vinlagen 1995 och sin senare harmonisering med lagstiftningen med EU med vårt tillträde 2004. Den nutida vinodlingen använder sig av moderna miljövänliga teknologier och siktar på produktion som kan klassas bland de bästa i världen, vilket har bevisats med ett antal utmärkningar i de mest prestigefyllda vintävlingarna jorden runt. Utvecklingen av vinturism går hand I hand med utvecklingen av vinhandeln.
Utvecklingen av nya druvsorter fortsätter också, som tar sikte mest på de som är resistenta mot svampsjukdomar och de som är lämpliga för organisk vinproduktion, så kallade PIWI variater, till exempel Malverina, Savilon och Laurot.
Idag är vinerna från Moravien och Böhmen kända för att vara bland de bästa i Europa tillika i hela världen. Moraviska och Böhmiska viner karaktäriseras av deras intressant smakspektrum, rik på extraktiva substanser och den välbalanserade kombinationen av fyllig kropp med krispighet och uppfriskande syra i de vita vinerna. De röda vinerna har också börjat framträda den senaste tiden, som med modern processteknologi, är fylliga och distinkta, men på samma gång är de mjuka och sammetslena, märkta med behaglig fruktiga aromer.
Roséviner håller gradvis på att bli en framtida trend, vackra inte bara för deras färg, utan också för deras exceptionella unga karaktär.
Tjeckien har ungefär 18´000ha som aktivt odlar druvor för vinproduktion.
Tjeckien är uppdelat på två vinområden, Moravien och Böhmen och inom dessa finns sex stycken underregioner: Znojmo, Velké Pavlovice, Mikulov och Slovácko i Moravien och i Böhmen, Mělník och Litoměřice. 96% av alla vingårdar återfinns I Moravien. Deras klimat är likvärdig med regioner som Alsace, Weinviertel eller de bästa områdena i Tyskland.
Typiskt för Tjeckien är ett stort antal druvsorter odlas här. De största arealerna upptas av Grüner Veltliner, Müller Thurgau, Riesling, Welschriesling, Blaufränkisch och Saint Laurent där alla varianterna har mer än 1´000ha och tillsammans utgör dessa nästa hälften av Tjeckiens totala vinodlings areal.