Om oss

Våren 2016 startade jag, Johan, ett konsultbolag inom elkraft. Tanken var när jag startade att jag skulle vara själv men det gick inte så länge innan jag började anställa. Först ut var min fru, Maria, som ville gå ner i tjänst på sitt dåvarande jobb som gymnasielärare. Så hon började jobba med det administrativa i företaget. På hösten fick jag ett jobb där en del av uppdraget var att åka till Brno i Tjeckien för att medverka vid ett fabriksprov. Jag skulle jobba där måndag till onsdag. Jag sa till min fru att vi åker båda två fredag till fredag så lär vi känna en ny stad och förhoppningsvis lite nya härliga människor. Väl på plats fick vi mest korta svar från de tjecker som vi träffade och det blev inga konversationer som vi hoppats på. Vi sa att vi går ut på stan och går till lite pubbar för att se om det kan uppstå lite mer konversationer där. Maria tittade efter pubbar via Tripadvisor och det första stället var en inte så mysig rockpub. Vi tog en varsin öl och började genast titta efter en ny på Tripadvisor. Vi hittade en som såg intressant ut som låg på andra sida stadskärnan. När ölen var uppdrucken lämnade vi för nästa pub. Vi hann gå cirka 200 meter innan vi passerade en pub som såg mysig ut. Vi hann gå förbi en liten bit innan vi båda stannade och sa: – Klart vi ska gå in där.

Det fanns två stolar kvar framme vid bardisken. Killen som satt till vänster om min fru började prata med oss och vi var båda två förvånande att han gjorde det med tanke på upplevelserna vi hade haft fram till dess. Han sa: – Vilken tur att ni kom hit för Tjeckiens bästa bartender jobbar här ikväll. Det blev inga fler pubbar den kvällen men en mycket lång kväll med härliga konversationer med både killen och bartendern och ja en och annan supergod drink också förstås. Killen hette Matej och var även han bartender på en annan fantastisk bar i stan som vi fick en inbjudan till senare i veckan. Vi träffade Matej ett par gånger till och han visade upp denna fantastiska stad för oss.

Året efter så fyllde två av våra vänner 40 och vi bjöd med dem till Brno för vi ville att de skulle få uppleva den härliga stämningen i staden. Matej var vid detta tillfälle utomlands och jobbade som engelskalärare volontärt på Bali så vi tog kontakt med bartendern från första kvällen, Milan, som tog emot oss alla med öppna armar. Han tog med oss på en massa roliga äventyr, restauranger, barer etc. En kväll sa han att vi skulle på vinprovning och vi frågade vad för vinprovning. Han sa: – Vi skall prova tjeckiska viner. Vi sa: – VA tillverkar ni viner? Fram tills denna dag var ett utav de vita vinerna det bästa vin jag hittills har druckit.

Vi har varit nere minst en gång per år sedan dess och Brno känns som ett andra hem för oss. Varje gång har Milan och Zdenka (Milans sambo) tagit med oss ut till någon ny vingård där vi har blivit helt tagna av vinmakarnas passion för sina viner och vilka smaker sen. Vi har även fått kontakt med ett litet Gindestilleri där ägaren är lika passionerad som vinmakarna.

Vi lever mycket för att uppleva nya saker och få dela med oss av dessa upplevelser och vidga perspektiv, på samma sätt som Milan vidgade våra när vi gick på vinprovningen. Vi har fått den stora äran och tilliten från dessa vinmakare vi träffat att få förmedla deras passion vidare till Sverige. Och ja det kittlar lite extra när Tjeckien inte ens är omnämnt som ett europeiskt vinland på systembolagets hemsida.