Plener
Vi startade vår resa år 2016 då vi köpte gamla vingårdar på den södra och sydöstra delen av den kalkstensrika kullen Palava, en timmes bilfärd norr om Wien, i södra Tjeckien. De flesta vingårdarna hade planterats runt millennieskiftet, vilket innebar att vi hade vingårdar som var 20 till 25 år gamla och som hade skapats och brukats enligt någon annans idé och hantverk. Vi valde ett sätt där vi respekterar det som hade skapats, speciellt sedan dessa metoder hade producerat de djupa rötter som vi är så stolta över. Utöver detta så började vi så smått att vänja dessa plantor vid vårt sätt att sköta dem, vilket vi tror kommer leda till stora förbättringar.
Ett år senare, påbörjade vi plantera nya vinrankor på fälten som låg i träda och vi fortsätter än idag att plantera nya plantor. Våra vinfält är placerade runt byarna Bavory, Klentnice och Pavlov, varav alla är historiska byar med välkänt renommé för hög kvalité. För varje år som går kommer de vinfält som finns runt Palava närmare vårt sätt att tänka och hur de sköts. Allt eftersom tiden går känner vi att vi blir alltmer framgångsrika med att harmonisera vår mentala karta av landskapet med verkligheten i naturen och de cykler som upprätthåller henne.
Att odla våra egna druvor är bara början på resan som kommer att leda till att vi skapar det vin som är genuint för oss och det landskap som har producerat dem. För att lyckas med terroirspecifika viner som vi strävar efter krävs noggrann omsorg och uppmärksamhet året runt. Vi älskar jorden och vår största önskan är att skapa viner som exakt visar var de kommer ifrån.
Dominika pratar om våra viner
Tillfället då druvorna kommer in i vinkällaren – det är den mest exalterande tiden under vinmakarens år. Jag vet att jag bara har det här enda tillfället att maximera druvornas potential, som vi har investerat så många timmar slit i. Hela vinodlingsårets historia berättas i druvorna. Vinframställning är inte bara ett jobb för mig, utan hela mitt sätt att leva, min passion och min mission. Jag vill varken vara gammaldags eller extrem i mitt förhållningssätt till vinodling eller vinframställning. Jag försöker skapa vin med känslighet och ödmjukhet. Jag vill inte blanda mig i den oenologiska processen som naturen ger oss. När jag tänker på vin jag kan se komplexiteten i det. Det viktigaste oenologiska målet för mig är att skapa sanningen. Jag önskar skapa vin som verkligen återger förutsättningarna för årgången, känslan som platsen ger och mina känslor.
Vinet fermenteras och åldras i omsorgsfullt genomtänkta proportioner i rostfria tankar och ekfat i alla former och storlekar. Under tillverkningsprocessen försöker jag låta vinet vara i kontakt med jästen så länge som möjligt. I glaset älskar jag klarheten i vinet. I ljuset av vinets uppenbarelse finns också plats för att uttrycka smak, vinets härkomst och möta vinets essens. Det är därför vårt vin buteljeras med minsta möjliga filtration. Tack vare det visar de sin skönhet utan att förlora sin själ. Min största uppgift under skapandet av vinet är att utöva kontroll och tålamod. Jag tar hand om druvorna, jag betraktar deras beteenden under olika förhållanden och jobbar med dem på ett sätt som gör att jag får bästa resultat med minsta möjliga påverkan. Min största önskan är att skapa vin som kan röra om i medvetandet och liva upp själen.
Våra viner
Riesling 2020
Vi har planterat Riesling på våra vinfält och ser fram emot att skörda frukterna av vårt arbete. Men till dess så köper vi Riesling från våra vänner som sköter vinfälten med samma filosofi som vi gör. Skörden av Riesling 2020 hade extraordinär kvalité.
Mer info →Pinot Noir 2019/2020
Att göra Pinot Noir kräver hög nivå av vinproduktion. Vi gör vårt bästa med de 7 rader på ett vinfält i byn Bavory. För Pinot Noir krävs att man använder enastående ekfat. Vi försöker uttrycka terroir i vinetoch vi vill att eken stöttar känslan för platsen i vinet inte dölja det. Vi blandar två årgångar.
Mer info →Cuvée Tri No Filter 2020
”No Filter”-versionen av Cuvée Tri är exakt densamma med den enda skillnaden att den butteljeras utan filtrering och tillsättning av sulfiter. Cuvée Tri är en blandning av Chardonnay och Pinot Blanc druvor som får mogna i olika tankar efter fermenteringen. En del i ett äggformat ekfat, en del i rostfria ståltankar och den sista i ett stort ekfat. Genom mognadsprocessen uppvisar delarna i varje tank en fantastisk intensitet i paletten. Det överlägset bästa resultatet fås när dessa tre delar blandas ihop.
Mer info →Cuvée Tri 2020
Cuvée Tri är en blandning av Chardonnay och Pinot Blanc druvor som får mogna i olika tankar efter fermenteringen. En del i ett äggformat ekfat, en del i rostfria ståltankar och den sista i ett stort ekfat. Genom mognadsprocessen uppvisar delarna i varje tank en fantastisk intensitet i paletten. Det överlägset bästa resultatet fås när dessa tre delar blandas ihop.
Mer info →Cuvée Leonard 2020
Detta är en cuvée från vinfältet med många olika druvor bland annat Müller Thurgau, Veritas och Pálava men även många andra. Vi vet inte om kombinationerna av druvor planterades här av slump eller med en avsikt. Vi köpte vinfältet 2015. Det mest betydelsefulla med detta vin är dessa uttryck av terroir.
Mer info →Frankovka 2021
Vi köpte detta vinfält med bara fyra rader Frankovka 2017. Vyerna från detta vinfält är oerhört vackra, på ena sida sjöarna och på andra ser man toppen av Pálava. Detta vin är fräscht med lite lägre alkoholhalt. Vi har gjort detta vin så som vi minns vinet från förr i tiden, så som det smakade i farfars vinkällare, där du kunde drick en hel flaska och fortfarande vara fräsch. 2021 fortsätter denna tradition.
Mer info →