Dva Duby
Vad finns gömt i vinets terroir?
Dolni Kounice, som är en liten stad i södra Moravien, har sedan medeltiden varit en känd plats för väldigt unika vingårdar som producerar utmärkta röda viner, speciellt Blaufrankisch, även kallat Frankovka. På sluttningarna runt floden växer vinrankorna men för att förstå det magiska med denna plats behöver vi gå lite djupare. Men vinets terroir, även en så här tydlig, är ingenting utan människan, ingenting utan hårt arbete. Och vice versa, en tydlig terroir är också vårt engagemang. Därför är vårt mål väldigt enkelt i slutändan. Att från vinfälten till källaren bara leverera druvorna som tydligt visar terroir. I vinkällaren måste vi göra allt vi kan för att vinet skall behålla terroir hela vägen till flaskan. Vi vill inte göra vinet ”bättre” genom att använda artificiell jäst eller andra tillsatser eftersom vi inte vill byta ut terroir mot något annat.
Vad betyder “Grand terroir”?
Granodiorit är stenen som är essensen i vår terroir. Den kommer från den prekambriska tiden och är 700 miljoner år gammal. Mycket äldre än Bordeaux och Bourgogne. Denna solida sten finns i alla våra vinfält på varierande djup. Den finns normalt på 2,5 meters djup men för St. Laurent från Karlov vinfält finns den på bara 40 centimeters djup. Denna plats är väldigt dålig och nästan fientlig för rankorna. Vinrankornas rötter måste hitta sprickor i berget och genom dem kan de nå bördiga delar och vatten. Allt detta finns i druvorna, som är ganska små, men smaken är mer intensiv och komplex.
Och vad är ett “Grand Wine”?
Terroir är den mest essentiella komponenten i ”Grand Wine”. Smaken och doften ska vara frukten av terroir och inte resultatet av människans verk. Ute på vinfälten och i vinkällaren kan människans arbete antingen undertrycka terroir eller hålla det vid liv. Det är anledningen till att inte använda gödning eller bekämpningsmedel. Vi är BIO-certifierade och vi jobbar enligt biodynamiska principer. Vi vill hålla vinets terroir levande. Vårt arbete i vinkällaren är väldigt likvärdigt det ute på vinfälten. Vi vill inte förändra vinet, såsom addera mer fruktighet, förändra syran eller ge dem mer tanniner. Vi vill ha vår underbara terroir i varje flaska. Det betyder att vi inte använder någon artificiell jäst eller andra tillsatser (förutom minimala mängder sulfiter strax före buteljering av vissa viner). Alla våra viner lagras på ekfat eller akaciafat och vi har ingen brådska, de får den tid de behöver. Det är så vi producerar våra viner.
Våra viner
Ex Monte Lapis 2018
Ex Monte Lapis 2018 växer på vårt mest extrema vinfält, nästan helt utan toppjord. Den 650 miljoner år gamla grandiorit verkar full tut på detta vin. Som med alla årgångarna av detta vin är avsikten att reflektera terroir. Det innebär inga snabba processer, tid för mognad och ingen manipulation av vinet.
Mer info →Prima Nocta 2018
Denna årgång genomfördes med längre skalmaceration än vanligt det är därför det är orange.
Mer info →